en
Menu

Van het seizoen: AGF in december

We gaan langzaam over van herfst naar winter. Groenten als winterpeen (in vrolijke kleuren als wit, paars, geel en oranje), pastinaak en boerenkool zijn volop leverbaar en betaalbaar. Dat geldt ook voor verse vijgen en dadels en voor mandarijnen en voor stoofperen als Gieser Wildeman.

Winterpostelein

De winterpostelein met zijn kleine vlezige schotelvormige blaadjes laat zich zowel rauw als verwarmd goed verwerken. Hij is rauw heerlijk door een slamelange en door stamppot en met zijn mooie groene kleur is er ook goed soep van te maken. Verras eens met een vegetarisch (lunch)gerecht van gebakken paddenstoelen, noten, halloumi-kaas en een slamelange met winterpostelein.

Flower sprout

De Flower Sprout is een kruising tussen een spruit en boerenkool. Het is een klein koolrozetje met krullende, paarsgroene bladeren dat een mildere smaak heeft dan de spruit. De geblancheerde sprouts zijn lekker door een winterse salade en laten zich goed combineren met linzen. Het is ook een fijne partner van deegwaren als noodles en spaghetti.

Paarse spruit

De paarse spruit knalt van het bord. Als deze spruit geroerbakt wordt, behoudt hij zijn mooie paarse kleur het beste. Wees eens creatief met (paarse) spruit en vul een taco met winterpeen in diverse kleuren en spruitblaadjes. Snij rauwe spruiten ragfijn op de mandoline of rooster hele spruiten in de oven met cashewnoten die een specerij-jasje van ras el hanout, vadouvan of curry hebben gekregen. Deze paarse variant bieden we schoon aan in het kleine formaat D, waardoor ze de meeste smaak hebben.

Verse kastanje

Onze verse kastanjes komen uit Frankrijk en zijn met schil of gepeld verkrijgbaar. Kastanjes zijn lekker en gezond en kunnen zowel zoet als hartig gebruikt worden. Vul eens een kwarteltje met kalfsgehakt en gehakte kastanje of maak een kleine variant op de grote kalkoen gevuld met kastanje. De combinatie met spruiten is klassiek, een garnituur van paarse spruiten met kastanjes maakt een wildgerecht net even wat kleurrijker. Kastanjes doen het ook goed in een worteltaart.

Sterappel

Met zijn kleine formaat, glanzend dieprode kleur en fris-zure smaak is de sterappel de ideale appel voor de winter. De uit rond 1830 stammende sterappel wordt in Nederland nog maar weinig aangeplant en we zijn er trots op dat we ze kunnen aanbieden. Het appeltje heeft een stervormig klokhuis waaraan het zijn naam dankt. Het mooiste is om de appel ongeschild te verwerken zodat de mooie rode kleur behouden blijft. Een ovenbereiding leent zich hier goed voor, bijvoorbeeld gevuld met cranberries en gecombineerd met beenham.

Bloedsinaasappel

De mooie dieprode Moro bloedsinaasappel heeft een smaak die tegelijkertijd zoet, zuur en bitter is. De Siciliaanse Moro is tot maart leverbaar en heeft een schil die makkelijk loslaat. Hij is fijn te verwerken in desserts en geeft samen met granaatappelpitten een mooie rode kleur aan fruitsalades én hartige salades, bijvoorbeeld op basis van couscous.

Kaki fruit

De oranje kaki met zijn groene kroonblaadjes is een opvallende vrucht die nog het meest lijkt op een afgeplatte vleestomaat. Een goed rijpe kaki heeft een heerlijke zoete smaak die wat wegheeft van abrikoos. De kaki is een verrassend onderdeel van een vruchtensalade of dessert en smaakt heerlijk in chutneys. Door zijn stevigheid kan hij ook goed verwarmd worden. Gratineer plakken kaki eens met verse geitenkaas. Sharon fruit is een veredelde kakisoort die geen looizuur bevat en die niet overrijp hoeft te worden gegeten.

Mini eryngii

De miniatuurversie van de koningsoesterzwam is te herkennen aan de witte steel en het grijsbruine hoedje. Deze smaakvolle, licht pittige zwam groeit in trossen en is erg decoratief. De eryngii bevat minder water dan champignons en is daarom goed te verhitten en te verwerken 

Pas gebeurd en meer...

steak-dpb.jpeg

Nieuw: Dutch Prime Beef

19.jpg

Van het seizoen: Heb jij wild op het menu?

gf-tartu-web3.jpg

Inspiratie: Kazen voor het najaar

gastvrij-rotterdam-nieuwsbrief-580x400px.jpg

Nieuws: Inkoopwijsheden