en
Menu

Van het seizoen: AGF in juli & augustus

De Hollandse bodem brengt in deze tijd van het jaar de mooiste producten voort. Kersen, zomerrodekool, kapucijners, Opperdoezer Ronde-aardappels, ze laten de zomer op het bord schitteren. Kruisbessen, rode, witte en zwarte bessen brengen kleur en smaak, evenals paarse en oranje bloemkool en de romanesco-bloemkool met zijn groen-gele torentjes. De zomerse kleuren spatten van het bord!

Paarse bloemkool

In deze periode is Hollandse bloemkool op zijn best. De aanvoer is groot, de keuze ook, er zijn bloemkolen in veel verschillende kleuren. Mooie sier maak je met de paarse bloemkool en met de op bloemkool lijkende groene romanesco met zijn decoratieve torentjes.

Abrikozen

De mooiste abrikozen komen op dit moment uit Spanje en Frankrijk. Deze steenvrucht met het zachte gele velletje en het rode blosje is heerlijk zoet en sappig en laat zich goed verwerken in desserts, vlaaien en fruitsalades. Ook in een hartige salade of een chutney met wat gember erin komt de abrikoos goed tot zijn recht.

Inspiratietip: Maak eens Boerenmeisjes. Voor dit Oudhollandse geboortedrankje worden abrikozen gekookt met (kandij)suiker of karamel en smaakmakers als citroenschil en kaneel, waarna ze worden ingelegd in brandewijn. Boerenmeisjes werden vooral in het noorden van het land geserveerd bij de geboorte van een meisje.

Maiskolven

Verse Hollandse maiskolven doen het goed op de BBQ, maar ook in de oven of grillpan is het goed werken met deze groente met een bite. Geroosterd als ‘corn on the cob’ en geserveerd met een lik roomboter en wat zout zijn ze op z’n puurst. De losse korrels zijn heerlijk in een zomersalade. De maiskolven worden geleverd in de bast en zijn ook voorgekookt verkrijgbaar.

Kruisbes

Wij noemen de kruisbes eerbiedig ‘oude bes’. Een bes van vroegere tijden die helaas steeds minder wordt aangeplant. In twee soorten verkrijgbaar: de groene met een fris-zure smaak en de rode die wat zoeter is. Heerlijk in desserts of om te verwerken in gelei, jam of chutney.

Girolles nopjes

Dit kleine wilde paddenstoeltje in de vorm van een oorknopje groeit in de bossen van Portugal, Polen, Hongarije en Roemenië. De kleine nopjes - 3 tot 4 keer zo klein als een gewone girolle - blijven stevig bij verhitting en zijn goed te verwerken in warme garnituren en sauzen. Door de gele kleur worden girolles vaak verward met de cantharel jaune, de gele cantharel. De nopjes zijn maar tijdelijk verkrijgbaar.

Hollandse kersen

De komende tijd zijn de eerste Nederlandse kersen rijp om geplukt te worden en gaan we de Spaanse kersen inruilen voor onze Hollandse trots. Gebruik kersen eens als warm garnituur bij Hollands zomerwild zoals ree.

Zomer rode kool

Dat rodekool niet bij uitstek een wintergroente is, bewijst de zomer-rodekool. Op dit moment is hij lekker mals, met wat lucht tussen de bladen, dus niet te compact. Dat geldt ook voor de andere Hollandse kolen die er in overvloed zijn, zoals de Chinese kool en de spitskool.

Gekleurde radijs

De radijs is terug van nooit weggeweest. Anno 2017 komt hij in de mooiste kleuren, zoals rood, paars, geel en rood-wit. Deze frisse, knapperige bolletjes van Hollandse bodem met een wat peperige smaak zijn op veel manieren te gebruiken. In schijfjes gesneden en ingelegd in een mooie (sushi)azijn of edik geven ze een fijn zuurtje aan gerechten of salades. De mini-radijs is in dezelfde kleuren leverbaar en geeft eveneens een mooie bordpresentatie.

Inspiratietip: Het is zonde om het loof van de radijs weg te gooien. Maak er eens een soepje van en serveer het als amuse.

Pruimen

Juli en augustus zijn de maanden voor zacht fruit en het aanbod aan pruimen is groot. Binnenkort zijn er Hollandse kaspruimen, wat later wijnpruimen en Reine Victoria. Deze veelzijdige vrucht is op talloze manieren te verwerken, bijvoorbeeld in clafoutis, cake, compote en (vruchten)salades.

Nieuwe oogst Doré en Frieslander 

Doré en Frieslander zijn een van de vroege aardappelrassen. De Doré heeft een mooie gladde schil en een zachtgele kleur van binnen. Hij kookt lekker kruimig en is wat kruimigheid betreft een goed alternatief voor de Eigenheimer. Hoe ouder de Doré wordt, hoe kruimiger hij wordt.

De Frieslander is een vaste aardappel met een mooie gladde schil en een rijke smaak. Nog jonge Frieslanders kunnen prima met schil bereid worden. Deze stevige aardappel van Hollandse bodem leent zich goed om patat van te maken en om schijfjes van te snijden, maar ook gegrild is hij heerlijk.

Bekijk hier welke groenten, fruit en aardappelen nog meer goed verkrijgbaar zijn in juni.

Pas gebeurd en meer...

steak-dpb.jpeg

Nieuw: Dutch Prime Beef

19.jpg

Van het seizoen: Heb jij wild op het menu?

gf-tartu-web3.jpg

Inspiratie: Kazen voor het najaar

gastvrij-rotterdam-nieuwsbrief-580x400px.jpg

Nieuws: Inkoopwijsheden