en
Menu

Van het seizoen: AGF in oktober en november

De herfst, een van de mooiste seizoenen als het gaat om producten. Het aardse geuren- en kleurenpalet maakt koken tot een feest. Groenten als bieten, winterpeen, koolraap en knolselderij zijn volop in het seizoen en betaalbaar. Wildgerechten krijgen smakelijke garnituren met verse zuurkool, boerenkool en spruitjes.

Hokkaido pompoen

De van oorsprong Japanse Hokkaido heeft stevig oranje vruchtvlees, een wat zoetige smaak en een eetbare schil. De verwerking is eindeloos, van soepen tot stoofpot, puree, crème, geroosterd, tot verwerking in brood en gebak. Als toegift zijn er de pitten die geroosterd een mooi krokantje geven aan onder meer salades. Varieer eens met muskaatpompoen of flespompoen.

Schorseneren

Waarom men vroeger schorseneren ‘keukenmeidenverdriet’ noemde, weet je als je deze groente schoonmaakt. Het sap dat daarbij vrijkomt geeft kleverige bruine vlekken op de handen. Dat is eenvoudig op te lossen door ze met handschoenen schoon te maken. Met Hollandse schorseneren is het goed variëren: blancheren, pureren met room, dunschillen en frituren, de mogelijkheden zijn groot. De schorseneer is een goed alternatief voor groene asperges, ook voor wat betreft de prijs.

Cavalo nero

Cavalo nero - palmkool - is het Italiaanse broertje van onze boerenkool. Met zijn wat steviger en donkerder blad smaakt deze kool wat intenser dan boerenkool. De toepassingen zijn legio: roerbakken, door een maaltijdsoep, in een quiche, in een pastagerecht of door een salade. Deze kolen komen nu nog uit Italië, vanaf november uit Nederland.

Carotte chantenay mix

Wil je wortels wat verfijnder presenteren, kies dan eens voor deze kleine kegelvormige worteltjes. In de mix zitten diverse kleuren die een kleurrijk feestje geven op het bord. De carotte chantenay mix is alleen verkrijgbaar op bestelling.

Cactusvijg en verse vijg

Verse vijgen horen bij het najaar. Het geurige zoete, zachte vruchtvlees combineert goed met wildgerechten en kaas en kan goed verwerkt worden in patisserie en desserts. De vijg is op dit moment prettig geprijsd.
De cactusvijg, ook wel vijg van Barbarije genoemd, heeft een zoetzure smaak die wat lijkt op peer. De cactusvijg is een onderscheidend onderdeel van een fruitsalade en leent zich goed voor compotes.

Nieuwe oogst Bildtstar aardappel

De Bildtstar kreeg zijn naam doordat hij ontwikkeld is in de Friese gemeente Het Bildt. Hij heeft een mooi glad rood jasje met diepgeel vruchtvlees. Het is een vastkokende aardappel die tijdens het koken intact blijft en enigszins kruimig aan de buitenkant wordt. De Bildtstar laat zich goed verwerken in een stamppot.

Goudreinet (nieuwe oogst) en Gieser Wildeman

De goudreinet is een stevige, zurige appel die het best tot zijn recht komt als het vruchtvlees verhit wordt. Je maakt heerlijke appelmoes en appeltaart met deze vrucht omdat hij bij verhitting zijn smaak en structuur behoudt.
De Gieser Wildeman-peer is ook zo’n mooi typisch Hollands product. Deze stoofpeer geeft een fijne smaak met een vol aroma en combineert goed met vlees- en wildgerechten. We leveren een mooie kleine maat die in zijn geheel op het bord gepresenteerd kan worden, inclusief steeltje. De peer is ook geschild verkrijgbaar, inclusief steeltje.

Wilde paddenstoelen

Wilde paddenstoelen zijn het hele jaar door verkrijgbaar en ook nu in de herfst zijn ze een heerlijke aanvulling voor je gerechten. Het assortiment is in deze tijd van het jaar enorm ruim. Varieer eens met de trompettes de la mort, de donkergrijze paddenstoel met zijn wat kruidige smaak of de gelige pied de mouton. Verder zijn er chanterelle jaune en grise, oftewel gele en grijze cantharellen. Deze cantharellen zijn goed te verwerken in sauzen en soepen, voor bakken zijn ze minder geschikt omdat ze vocht loslaten. De meeste wilde paddenstoelen komen op dit moment uit Oost-Europa.

Pas gebeurd en meer...

steak-dpb.jpeg

Nieuw: Dutch Prime Beef

19.jpg

Van het seizoen: Heb jij wild op het menu?

gf-tartu-web3.jpg

Inspiratie: Kazen voor het najaar

gastvrij-rotterdam-nieuwsbrief-580x400px.jpg

Nieuws: Inkoopwijsheden