Van het seizoen: AGF in september

We gaan de nazomer in. Er zijn nog veel Hollandse producten verkrijgbaar, maar langzaam worden die vervangen door buitenlandse. We kunnen de naderende herfst al een beetje ruiken en proeven met pompoen, verse zilverui, gerookte knoflook en wilde paddenstoelen als de paarse ridderzwam, pied de mouton, trompette de la mort en cèpes.

Nieuwe oogst en goed verkrijgbaar nu: 

  • Hollandse goudreinetten appels
  • Hollandse spruiten D
  • Pied de mouton uit de balkan
  • Trompette de la mort uit de balkan
  • Cepes vers uit de balkan
  • Mooie verse zwarte truffel uit de balkan

Hokkaido pompoen

Deze van oorsprong Japanse pompoen is een van de meest smakelijke soorten. De Hokkaido heeft stevig oranje vruchtvlees, een wat zoetige smaak en een eetbare schil. De verwerking is eindeloos, van soepen tot stoofpot, puree, crème, geroosterd, tot verwerking in brood en gebak. Als toegift zijn er de pitten, die bijvoorbeeld geroosterd als snack kunnen dienen.

Eigenheimers

Onder de nieuwe oogst Nederlandse aardappelen vallen de eigenheimers op. Deze van oorsprong Zeeuwse aardappel kookt mooi bloemig en is uitermate geschikt om puree of crème van te maken. De nieuwe oogst Nicola is geweldig om te verwerken tot friet. Daarnaast zijn er mooie schone krielaardappeltjes die met hun zachte - en desgewenst snel te verwijderen - velletje heerlijk zijn in bijvoorbeeld salades.

Gerookte knoflook

Een geweldig mooi product uit Frankrijk. De strengen zijn boven houtvuur gerookt en geven een heerlijk rookaroma af. Deze knoflook is langer houdbaar doordat het roken ook als conserveringsmethode werkt.

Gieser Wildeman-peren

De koningin van de stoofperen. Deze heerlijke zoete Hollandse stoofpeer behoudt na het stoven zijn mooie vorm en kleurt ook zonder rode wijn of port al wat rood. Heerlijk als garnituur bij najaarsgerechten, in een clafoutis of tarte tatin of heel dun gesneden en gedroogd als een krokantje.

Verse zilverui

De nieuwe oogst zilveruitjes luidt de nazomer in. De uitjes komen meest uit Nederland en zijn vaak tot het begin van het nieuwe jaar verkrijgbaar. Naast inleggen in het zuur, zijn zilveruitjes een dankbaar product om te verwerken in stoofschotels en hazenpeper of bij de klassieker kapucijners met spek. Simpel gestoofd met wat roomboter vormen ze een heerlijk garnituur.

Wilde paddenstoelen

De rijke smaken en geuren van paddenstoelen kondigen de herfst aan. Er zijn nog steeds girolles-nopjes en de aanvoer van pied de mouton, trompettes de la mort en cèpes is op gang gekomen. De cèpes zijn wormgevoelig, daarom snijden we ze door ter controle. Cèpes worden daarom gesneden geleverd. Door de weersinvloeden in Spanje, Portugal en de voormalige Oostbloklanden kan de aanvoer soms wat onregelmatig zijn.

Red meat en green meat radish

Radijzen zijn er op dit moment volop en in veel kleuren. De red meat en green meat radish uit Frankrijk vallen op door hun bijzondere binnenkant. Na doorsnijden geeft de rode versie een felle rood-roze kleur en de groene versie blijkt wit. U maakt er mooie sier mee op het bord, bijvoorbeeld in salades of als garnituur. Ze laten zich ook goed inleggen met (sushi)azijn voor een (zoet-)zure variant.

Pas gebeurd en meer...

53.jpg

Nieuws: Wildseizoen

gastvrij-rotterdam-nieuwsbrief-580x400px.jpg

Nieuws: Maatwerk in vers

header-sashi.jpg

Kijkje achter de schermen bij: de Sashi beef ambassadeurs

header-excursie.jpg

Excursie: Wim Maes en Eurotoques