en
Menu

Wild: Fazant, een toegankelijk stukje wild

Een toegankelijk stukje wild op de kaart? Kies dan voor fazant. Vanaf half oktober verkrijgbaar, maar in januari en februari zijn deze echt op hun best. De vogels zijn nu mooi vol, zeker met de relatief warme winter die we tot nu toe gehad hebben. Het mannetje is iets groter dan de hen. Het vlees van de haan is minder vet en smaakt ‘wilder’. Fazanten voeden zich met zaden, knollen, bessen, wormen, insecten en ander klein gedierte. Het is een standvogel, je ziet ze voornamelijk in bossen en struikgewas en op vruchtbare velden met veel water. Maar het is zeker ook een vlugge vogel, met snelheden tot 95 km/u. Onze fazanten komen voornamelijk uit Engeland en Schotland.

Fazant dijen zijn het lekkerst

Zelf vinden wij de dijen van de fazant het lekkerst. Dit deel is continue in beweging wat zorgt voor veel smaak. Even garen in de oven met het botje erin. Lekker met winterkost zoals zuurkool (traditioneel!), groene kool, maar ook sinaasappel, appel en cider. Oude fazanten kunnen wat droger zijn en worden vaak gebardeerd met een laagje spekvet. Maar men kiest bij voorkeur voor jonge fazant,. Een oude fazant is te herkennen aan de lange sporen aan zijn poten, let hier dus op! Van het karkas trek je een mooie sterke wildbouillon. 

Pas gebeurd en meer...

56.jpg

Van het seizoen: Koopmans Blauwe en Hoeksche rooie

groenten-sous-vide-3x.jpg

Nieuws: Christoffels najaarsassortiment

54.jpg

Van het seizoen: januari

13.png

Van het seizoen: Ode aan de rog