en
Menu

Van het seizoen: februari

Het is nog volop winter en niet alleen bij ons. De mediterrane landen werden verrast door onverwachte koude, hevige sneeuwval en ondergelopen akkers. Hierdoor is de aanvoer van onder meer paprika, courgette, aubergine, tomaat, venkel, bladgroenten als spinazie en slasoorten mondjesmaat geworden en zijn de prijzen sterk gestegen. De naweeën van deze situatie zullen naar verwachting nog tot begin maart merkbaar zijn. Met deze hobbels in de aanvoer wordt de creativiteit van de kok uitgedaagd, maar gelukkig blijven er genoeg mooie en betaalbare producten over om mee te werken. Ook staan we stil bij het 1-jarig bestaan van onze groentesnijderij. Inmiddels draaien we (bijna) klokje rond en hebben we samen met jullie onze draai gevonden met een breed assortiment gesneden groenten. Benieuwd hoe een dag in de snijderij eruit ziet? Bekijk het hier.

Topinamboer

Dit grillige knolletje kennen we ook als aardpeer. Het leent zich goed om te koken, smoren, puree of crème van te maken, maar is ook rauw in een salade heerlijk. De knol heeft een wat zoetige, notige smaak en een dunne schil die meestal niet geschild hoeft te worden.

Pastinaak

Deze heerlijke wortelgroente met zijn wat aardse zoetige smaak is enorm veelzijdig. Koken, roosteren, grillen, als crème, als soep, het is heel fijn werken met pastinaak. Frituur dunne plakjes eens tot chips of lange linten tot een garnituur bij vis- of vleesgerechten. Vervang een deel aardappelen voor pastinaak voor een smaakvolle en iets zoetige stamppot of puree.

Gerookte en zwarte knoflook

Dit zijn geweldig mooie producten uit Frankrijk! De strengen van de gerookte knoflook zijn boven houtvuur gerookt en geven een heerlijk rookaroma af. Hang eens een streng op in de open keuken, je verrast niet alleen je keukenteam, maar ook je gasten.

De zwarte knoflook is gefermenteerd, waardoor de kleur zwart wordt, de smaak intens en wat zoetig en de geur lijkt op bouillon en sojasaus. Verkrijgbaar per bol of gepelde teentjes.
Beide soorten knoflook zijn langer houdbaar doordat het roken en fermenteren als conserveringsmethode werkt.

Minigroenten

Minigroenten als meiraap, wortel, bietjes, venkel en courgette zijn bijna jaarrond verkrijgbaar. Deze kleine groenten uit Frankrijk en Zuid-Afrika zitten barstensvol smaak en zijn ook nog eens decoratief op het bord. Ze laten zich rauw goed verwerken – dungesneden ingelegd met een mooie edik of yuzudressing - maar ook simpel kort gestoofd met wat roomboter vormen ze een heerlijk groentegarnituur. Een fijn product om uw gasten te verrassen met (meer) groente.

Vene Cress

Als versspecialist levert Driessen vrijwel het hele assortiment van Koppert Cress. De Vene Cress heeft een mooi groen blad met fijne rode nerven en een lichtzure smaak. Dat maakt Vene niet alleen decoratief in de presentatie van het gerecht, maar ook een mooie tegenhanger van wat vettige producten zoals makreel, zwezerik en lever. Deze variant op de zuring is goed te combineren met groenten als biet en koolrabi, met kaas, (gepocheerd) ei en geeft een groene salade extra kleur en smaak.
Bekijk hier http://benelux.koppertcress.com/recipes/biet-en-koolrabi de receptuur van een kleurrijk vegetarisch gerecht met biet, koolrabi, gerookte mayonaise en Vene Cress.

Doyenné du Comice-peer

De ‘Koningin der peren’ stamt van oorsprong uit Frankrijk. Onze Nederlandse telers leveren zoete, sappige handperen met een aromatische smaak en zacht smeltend vruchtvlees. Heerlijk in fruitsalades, compotes, desserts, taart, in een clafoutis of tarte tatin of heel dun gesneden en gedroogd als een krokantje. In meer hartige vorm leent de Koningin zich goed om te verwerken in een chutney en als garnituur bij wintergerechten.

Ananas Sweet

Onze lekkerste ananas! Mooi okergeel van kleur, heerlijk zoet van smaak en met een diepe volle geur. Zalig in fruitsalades, desserts, exotische stoofschotels en ideaal om te grillen, want de suikers in de ananas zorgen voor een mooie karamelisatie. De Ananas Sweet is leverbaar in diverse maten, vanaf de grote maat 5 tot de kleinere 10.

Shimeji en eryngii-paddenstoel

Shimeji noemen we ook beukenzwam, omdat dit kleine zwammetje in het wild voornamelijk op beukebomen groeit. De shimeji worden gekweekt in witte en bruine bundeltjes en met beide is het mooi spelen met kleur op het bord. Shimeji is rauw minder lekker, verhitten doet hem goed.

Eryngii, ook wel Koningsoesterzwam genoemd, is te herkennen aan de brede witte steel en de grijsbruine hoed. Deze smaakvolle, licht pittige zwam groeit in trossen en is erg decoratief. De eryngii is er ook in een miniversie.
Beide paddenstoelen zijn goed te verwerken in sauzen, vegetarische gerechten en (groente)garnituren bij vis, vlees als wild. Jaarrond verkrijgbaar en in elk seizoen een smaakvolle en gezonde aanvulling op garnituren.

Gratis menu-advies

De specialisten van Driessen Food staan altijd voor je klaar om te adviseren over de verkrijgbaarheid en prijzen van producten. Niets zo vervelend als je na het samenstellen en printen van het menu erachter komt dat een seizoensproduct niet meer verkrijgbaar is of wegens schaarste fors duurder is geworden. We nemen graag jouw keuze door, kijken naar de prijzen en geven betaalbare alternatieven. Paul van Treijen is te bereiken per mail of op 06-46118666 en Hans van Deutekom op 06-53520111

Pas gebeurd en meer...

steak-dpb.jpeg

Nieuw: Dutch Prime Beef

19.jpg

Van het seizoen: Heb jij wild op het menu?

gf-tartu-web3.jpg

Inspiratie: Kazen voor het najaar

gastvrij-rotterdam-nieuwsbrief-580x400px.jpg

Nieuws: Inkoopwijsheden