en
Menu

Seizoen: Goed voorbereid het wildseizoen in

Traditie

Driessen Food heeft sinds 1899 een traditie met wild. Het fundament van het bedrijf is hierop gebouwd. Jacht en wildverwerking is waar ook de huidige generatie Driessen mee is opgegroeid. En al staat Driessen Food inmiddels voor heel wat meer, de liefde voor dit ambacht is daarmee niet minder geworden. Wild heeft vaak een traditioneel karakter met een bewerkelijk en duur imago. Dat is zonde, want met het vlees is zoveel moois te bereiden en door slim te combineren kunnen gerechten betaalbaar worden gehouden. Wij nodigen je dan ook graag uit om onze expertise te ervaren. 

Wilde eend

Als waterrijk land is de eend één van de wildsoorten waar Nederland genoeg aanbod van heeft en het is daarmee een gegarandeerd regionaal product. Jonge wilde eenden zijn mals en bevatten bijna geen vet. Met vel bereiden is zeker aan te bevelen. Een hele eend weegt ongeveer 750 gram en is voldoende voor twee personen. Een enkele filet is geschikt als tussengerecht. De kleine boutjes worden doorgaans apart (langer) bereid en de filet wordt op het karkas gegaard. 

wildseizoen-2018-jachthond-680px.jpg

Kooi-eend uit de Betuwe

Kooi-eenden worden gevangen en zijn daardoor mooi gaaf, zonder schot. Onze kooi-eenden komen uit de  Betuwe. Kooien zijn er niet veel meer, het aanbod is daarom beperkt.

Verse houtduif

Samen met wild konijn en wilde gans mag houtduif als schadelijk wild het gehele jaar worden bejaagd. Toch is er vooral vanaf half juli pas royaal aanvoer van wilde duiven. De velden staan dan vol met graan en tarwe, grote groepen duiven strijken daar neer en veroorzaken juist dan schade aan de oogst. Zoals voor alle vederwild geldt ook voor de houtduif: hoe jonger, hoe beter. Het donkere vlees van wilde duiven is compact, mals en heeft een meer uitgesproken smaak en geur dan dat van tamme duiven. Je kunt er in ieder geval een heerlijke bouillon van trekken. Voor inspiratie en bereidingen kun je goed terecht bij onze zuiderburen want de Belgen en Fransen zijn dol op deze beestjes. 

Roodpootpatrijs

Roodpootpatrijs wordt ook wel Franse patrijs genoemd en komt oorspronkelijk uit zuidwest Europa. Inmiddels komt deze vogel in grote hoeveelheden voor in Groot-Brittannië, waar hij naartoe is gehaald voor de jacht. Zijn soortgenoot de grijze (wilde) patrijs ofwel Engelse patrijs is namelijk sterk afgenomen in aantal; ook een reden voor het jachtverbod in Nederland op deze wilde patrijs. De smaak van roodpootpatrijs is erg toegankelijk en lijkt wat op die van fazant. 

Fazant

Niets gaat boven de fijne, kruidige en aromatische smaak van wilde fazanten, vooral als die zich hun hele leven tegoed hebben gedaan aan bessen en kruiden. Het lichte vlees kan wisselen van kleur o.i.v. de genoten voeding. Het mannetje is iets groter dan de hen. Het vlees van de haan is minder vet en smaakt ‘wilder’. Herkomst is voornamelijk Engeland en Schotland. 

Edelhert uit de UK

Het edelhert is het grootste inheemse landzoogdier in het Verenigd Koninkrijk. Met geen natuurlijke vijanden in Schotland, sinds het uitsterven van de wolf, is de populatie wild hert enorm toegenomen. Hertenbeheer is dan ook van belang. Europees hert heeft ten opzichte van Nieuw Zeelands hert een veel meer uitgesproken wildsmaak. Onze partner in de UK, Highland game, heeft de hele keten van wildverwerking in eigen beheer. Dit gaat van het verzamelen van de jachtopbrengst tot aan de productie van vers wildvlees en wildproducten.

wildseizoen-2018-hert-uitbenen-680px.jpg

Wild zonder jacht

Indien je jacht een probleem vindt, zijn er alternatieven verkrijgbaar. Gehouden wild als Nieuw-Zeelands hert en Hollands damhert, worden op rustige wijze verzameld en doorlopen het gewone slachtproces. Ons wild zwijn uit Texas, USA, komt van dieren uit de vrije natuur die worden gevangen, tot rust gebracht en op reguliere wijze geslacht. De dieren leven van diverse grassoorten, eikels en wortels wat het vlees een onderscheidende zoete, nootachtige smaak geeft. Op dit moment is er geen wild zwijn uit de USA te verkrijgen.

wildseizoen-2018-haas-konijn-680px.jpg

Konijn en haas

Het vlees van een wild konijn heeft een veel sterkere, meer uitgesproken smaak dan dat van een tam konijn. Net als bij grofwild is de rug, waar de filets vanaf worden gesneden, het meest malse gedeelte van het konijn. In tegenstelling tot het konijn laat een haas zich niet fokken. Haas is dus altijd wild. Het vlees van de haas is dieprood van kleur en is geschikt voor diverse culinaire bereidingen. 

Regionaal wild

Wil je regionaal wild op de kaart zetten? Onze wilde eenden, houtduiven maar ook hele hazen en konijnen worden bejaagd en verwerkt in “het groene hart”. Damherten komen uit de regio Gelderland en worden op reguliere wijze, zoals vee, geslacht. Vers ree is het hele jaar verkrijgbaar.

 

Wildassortiment

 

Pas gebeurd en meer...

steak-dpb.jpeg

Nieuw: Dutch Prime Beef

19.jpg

Van het seizoen: Heb jij wild op het menu?

gf-tartu-web3.jpg

Inspiratie: Kazen voor het najaar

gastvrij-rotterdam-nieuwsbrief-580x400px.jpg

Nieuws: Inkoopwijsheden