Van het seizoen: Hollandse Nieuwe!

In jaren is de haring niet zo goed geweest als op dit moment. Als je ze op temperatuur laat komen zie je ze glimmen van het vet. Al onze haringen zijn met de hand gesneden en worden geleverd door Atlantic in Scheveningen.

Jaar na jaar valt vishandel Atlantic in de prijzen. ,,Haring snijden vergt feeling. Dat heeft niet iedereen.’’ Geconcentreerd worden fileermesje in de vis gezet. Drie weloverwogen snijbewegingen – en de kop en de graat vallen er als vanzelf vanaf. Zó maak je een haring schoon. Niet met een machine, zoals zoveel bedrijven doen, maar met vaste hand. 

De vrouwen die zich ontfermen over de Hollandse Nieuwe, zijn de kroonjuwelen van vishandel Atlantic. Keer op keer prijzen winnen met haring, lukt niet zomaar. Zoiets vereist personeel dat haarfijn weet wat te doen met zo’n visje. 

Van de 600.000 emmers maatjesharing die afgelopen jaar werden bezorgd bij Nederlandse viswinkels, kwamen er 150.000 bij Atlantic vandaan. Blank op huid, zilt van smaak, met een lekker vetlaagje’’, zo zou een haring moeten zijn, volgens de eigenaar Umut. Toch willen liefhebbers vaak net iets anders. Umut: ,,In Maastricht houden ze van doorgerijpt. Daar gaan haringen heen die Rotterdammers bedorven vinden. Amsterdammers eten weer liever wat grotere haring.’’

Atlantics haring komt uit Noorwegen. Daar wordt voor hen alleen de ‘allerbeste’ haring ingekocht, aldus Tagi. De vis wordt er gekaakt en gezouten en begint dan aan de reis naar Nederland. (Mark van der Werf (2014, juli) Dames van de visfabriek. http://www.markvanderwerf.nl/post/92825705624/dames-van-de-visfabriek

Pas gebeurd en meer...

header-crop-2-def.jpg

Van het seizoen: Ode aan de griet

header-website-klein-save-the-date.jpg

Event: Save the Date!

header-overview-website.jpg

VLOG: Kazen van Captein uit Zoeterwoude

img-6327.jpg

Seizoen: Direct van het land