en
Menu

Van het seizoen: januari

We zitten volop in de winter. Naast betaalbare Nederlandse groenten als boerenkool, groene kool, biet, wortel, pastinaak en zuurkool, komen er vanuit het warmere Spanje vitaminerijke citrusvruchten als perssinaasappels, bloedsinaasappels en mandarijnen.

Knolselderij

De knolselderij is een dankbare groente die zich goed laat verwerken, bijvoorbeeld als smaakvolle puree of crème, eventueel samen met aardappel. Onze geavanceerde groentesnijmachine kan knolselderij in alle gewenste varianten snijden, zoals blokjes, schijfjes, staafjes en rondjes.

Knoldelserij-inspiratie

Een van de meest besproken knolselderijgerechten is dat van chef Joris Bijdendijk van restaurant Rijks in Amsterdam, dat onlangs een Michelinster kreeg. Joris rijgt de knol in zijn geheel aan het spit en lardeert hem (met een lardeernaald) met repen lardo. Na drie kwartier grillen ziet de knol er uit als een mooi bruin gebraad. De hele knol wordt voor de ogen van de gast aan tafel in plakken gesneden en geserveerd met een crème van wilde waddenoesters en verse amandelen.

Pomelo

De pomelo is een kruising tussen pompelmoes en grapefruit. Een ondergewaardeerde citrusvrucht, omdat er na pellen en ontvliezen van de partjes relatief weinig vruchtvlees overblijft. Probeer de rode pomelo uit Israël eens, de zacht-zure, wat kruidige smaak van het vlees en het sap is de moeite waard. Heerlijk in desserts of om er jam of chutney van te maken.

Bimi

Bimi komt oorspronkelijk uit Japan en is een kruising tussen broccoli en kailan, een Chinese koolsoort. Bimi ziet er uit als een slanke broccoli en is met zijn diepgroene kleur een goede afwisseling op het bord voor bijvoorbeeld haricots verts en sugarsnaps. Bimi laat zich graag wokken, stoven en blancheren.

Oerbiet en peen

Knolgroenten blijven het goed doen in de winter, ze zijn lekker en aangenaam geprijsd. Kies eens voor de langwerpige oerbiet, die wat donkerder is dan de gewone biet en een volle bietensmaak heeft.
De Hollandse winterpeen is er in veel kleuren. Naast de vertrouwde oranje is er een mooi kleurenpalet variërend van paars tot geel en zelfs wit. In dunne schijfjes gesneden plat op het bord leveren de plakjes peen een mooie kleurige ‘carpaccio’ en verder zijn ze uitstekend geschikt om te roosteren, grillen en pureren.

Flower Sprout

Dit grappige wintergroentetje is een kruising tussen een spruit en boerenkool. De Flower Sprout is een klein koolrozetje met krullende, paarsgroene bladeren. Wokken (lekker met girolles!), blancheren, het kan allemaal met deze Nederlandse groente waar je de gast mee kunt verrassen.

Boerenkool en groene kool

Inmiddels is de vorst over de boerenkool geweest en is deze nog beter van smaak. Boerenkool leent zich niet alleen goed om in stampotten te verwerken. Denk ook eens aan een terrine - de groene laagjes geven een mooi kleureffect - of de roerbakvariant. De paarse versie is heel geschikt om te roekbakken, daardoor wordt de paarse kleur grotendeels behouden.

De groene kool, ook wel savooiekool genoemd, heeft nu een mooie volle smaak. Deze kool met zijn groene bobbelige bladeren is lekker in een stamppot en laat zich goed wokken. Met een vulling tussen de bladeren - bijvoorbeeld met half om half gehakt of kip -  maak je heerlijke gevulde koolrolletjes.

Perssinaasappel, bloedsinaasappel en clementine

Uit Spanje komt de nieuwe oogst perssinaasappels van een mooie constante kwaliteit. Pitloos, met een dunne schil en lekker zoet sap, dat de komende tijd alleen maar zoeter wordt.

Dan is er nog de mooie dieprode Moro bloedsinaasappel, met een smaak die tegelijkertijd zoet, zuur en bitter is. De Siciliaanse Moro is tot maart leverbaar en heeft een schil die makkelijk loslaat. Fijn te verwerken in desserts, fruitsalades en in combinatie met witlof.

Het is ook het seizoen van mandarijnen en clementines, een mandarijnenras dat wat zoeter is en minder pitjes bevat. Clementines worden direct van de boom geplukt en zijn daarom soms nog voorzien van een blaadje.

Lychee

Deze sappige steenvrucht met zijn opvallende bobbelige rode schil laat van binnen mooi wit vruchtvlees zien, dat heerlijk kruidig-zoet van smaak is. Een fijne vrucht om in de winter mee te werken, ook door de aangename prijs. De aanvoer komt uit Madagaskar, waar op dit moment de mooiste kwaliteit vandaan komt. Te gebruiken in desserts, fruitsalades en cocktails.

Rijnveld pieper

De Rijnveld pieper wordt geteeld door de familie Blitterswijk in Werkhoven. De kleirijke grond van de Kromme Rijn-streek zorgt voor een smaakvolle Agria-bonk met een strakke schil en een goud-gele kleur van binnen. Een geweldige aardappel om patat van te maken en vrijwel jaarrond verkrijgbaar.

Chanterelle grise

Ook in januari zijn er nog wilde paddenstoelen om te combineren met winterse gerechten. De chanterelle grise met zijn mooie trechtervormige hoedje heeft een wat kruidige smaak en kan zowel voor het garnituur als in sauzen gebruikt worden.

Pas gebeurd en meer...

steak-dpb.jpeg

Nieuw: Dutch Prime Beef

19.jpg

Van het seizoen: Heb jij wild op het menu?

gf-tartu-web3.jpg

Inspiratie: Kazen voor het najaar

gastvrij-rotterdam-nieuwsbrief-580x400px.jpg

Nieuws: Inkoopwijsheden