
Op dit moment komt onze roodbaars voornamelijk uit de wateren rond IJsland en Noorwegen. Hij behoort tot de schorpioenvissen (de rascasse is familie) en met zijn roze-rode kleur, stekels en grote ogen valt hij op. De roodbaars die we leveren is via de longline methode gevangen, een van de vangstmethodes die de voorkeur heeft. De lijnen kunnen wel 4 kilometer lang zijn en de gevangen vis wordt één voor één aan boord gehaald.
IJslandse roodbaars heeft een stevige structuur en een redelijk neutrale smaak. Het schubben van roodbaars is een lastig en tijdrovend karwei, waarbij je jezelf ook nog eens kan verwonden. Dat werk nemen wij je graag uit handen. We leveren zowel de hele roodbaars (bijvoorbeeld geschubt en getript), als de filets. De filets zijn naar wens met of zonder vel, geschubt of graatloos leverbaar. En er zijn ook rugstukken, met vel en geschubt.
Met zijn stevige visvlees kan de roodbaars vrijwel alle bereidingen aan, zoals grillen, bakken, stomen en stoven. En door de neutrale smaak kun je hem met alle soorten groenten combineren, zoals op dit moment met wintergroenten. Klassieke combinaties zijn die met venkel, zowel gestoofd als rauw aangemaakt met een dressing. Ook met Provençaalse groenten als aubergine, courgette en tomaat combineert hij goed.
Als inspiratie hebben we voor je een Arabisch getint gerecht met roodbaars, voorzien van een mooi raster van soezendeeg. We gebruiken daarin ‘zhug’ (ook wel als ‘shug’ geschreven), een saus op basis van rode of groene chilipeper, koriander en knoflook, afkomstig uit de Jemenitische keuken.