en
Menu

Van het seizoen: Ode aan de roodbaars

Op dit moment komt onze roodbaars voornamelijk uit de wateren rond IJsland en Noorwegen. Hij behoort tot de schorpioenvissen (de rascasse is familie) en met zijn roze-rode kleur, stekels en grote ogen valt hij op. De roodbaars die we leveren is via de longline methode gevangen, een van de vangstmethodes die de voorkeur heeft. De lijnen kunnen wel 4 kilometer lang zijn en de gevangen vis wordt één voor één aan boord gehaald.

Roodbaars in de keuken

IJslandse roodbaars heeft een stevige structuur en een redelijk neutrale smaak. Het schubben van roodbaars is een lastig en tijdrovend karwei, waarbij je jezelf ook nog eens kan verwonden. Dat werk nemen wij je graag uit handen. We leveren zowel de hele roodbaars (bijvoorbeeld geschubt en getript), als de filets. De filets zijn naar wens met of zonder vel, geschubt of graatloos leverbaar. En er zijn ook rugstukken, met vel en geschubt.

Met zijn stevige visvlees kan de roodbaars vrijwel alle bereidingen aan, zoals grillen, bakken, stomen en stoven. En door de neutrale smaak kun je hem met alle soorten groenten combineren, zoals op dit moment met wintergroenten. Klassieke combinaties zijn die met venkel, zowel gestoofd als rauw aangemaakt met een dressing. Ook met Provençaalse groenten als aubergine, courgette en tomaat combineert hij goed.

Roodbaars met zhug

 

df-badhu-gerecht-1.-feb-20.jpg

Als inspiratie hebben we voor je een Arabisch getint gerecht met roodbaars, voorzien van een mooi raster van soezendeeg. We gebruiken daarin ‘zhug’ (ook wel als ‘shug’ geschreven), een saus op basis van rode of groene chilipeper, koriander en knoflook, afkomstig uit de Jemenitische keuken.

 

Roodbaars bedekt met zhugpasta, daarbij pastinaakpuree, prei en soezenraster met sesam 

  • Snij de roodbaarsfilets netjes bij.
  • Maak ‘zhug’ van groene peper, koriander, knoflook en olijfolie en besmeer de filets daarmee aan een kant.
  • Maak soezenbeslag en voeg wat kurkuma en Marrakesh-kruiden toe.
  • Spuit een mooi raster van dunne lijnen van het soezenbeslag, strooi er sesamzaadjes en grof zeezout over en bak af.
  • Draai een puree van pastinaak, boter, peper en zout.
  • Stoof de prei zacht met wat groentebouillon, boter en kurkuma.
  • Gaar de roodbaarsfilets in de oven.
  • Dresseren: schep de pastinaakpuree op het bord, leg de roodbaars met de zhug-kant naar boven erop, schep de prei ernaast en leg het soezenraster er bovenop. Garneer eventueel met wat bietenblad.

Pas gebeurd en meer...

steak-dpb.jpeg

Nieuw: Dutch Prime Beef

19.jpg

Van het seizoen: Heb jij wild op het menu?

gf-tartu-web3.jpg

Inspiratie: Kazen voor het najaar

gastvrij-rotterdam-nieuwsbrief-580x400px.jpg

Nieuws: Inkoopwijsheden