VLOG: Kazen van Captein uit Zoeterwoude

Vlog

De komende weken staan de vlogs in het teken van de bijzondere kazen van Captein uit Zoeterwoude. In deel 1 kijken we naar het ambachtelijke kaasmaken. In deel 2 kijken we naar het melken en hoe de beste melk verkregen wordt. 'Al pocht de melker nog zo kras, de kaas wijst uit hoe het melken was'. In deel 3 horen we meer over de stikstofproblematiek en hoe een moderne boer hier mee omgaat. 

Ambachtelijke bereiding

Aan de rand van het Groene Hart in de Grote Polder van Zoeterwoude ligt in de landelijke Weipoort de Kaasboerderij van de familie Captein. De familie Captein werkt grotendeels op een ambachtelijke manier. Dat houdt in dat zij werken met een open tobbe waarin niets computer gestuurd wordt. Alles wordt bepaald door menselijk handelen. De kaas krijgt zijn uiteindelijke vorm in houten vaten en wordt vanuit de kaastobbe met linnen doeken getild. Deze houten vaten zorgen voor behoorlijk wat meerwerk maar zij houden de kaas langer warm wat zorgt voor een unieke smaakvorming !

captein-2-1.png

Zorg voor het product

Dit begint al met zo goed mogelijk voer verbouwen en winnen voor de koeien. In de lente, zomer en najaar lopen de koeien buiten in de wei hun eigen korstje bij elkaar te scharrelen. Rond de boerderij in Zoeterwoude grazen zo’n 170 koeien. Het zijn met name roodbonte Holsteiners. Ze geven minder melk dan zwartbonte Holsteiners maar de melk is rijker aan eiwit en vet. Voor boer Frank Captein is elk dier uniek. Enthousiast vertelt Frank je de naam en familiehistorie van elk dier.

 

captein-2.jpg

Ook de melkwinning gaat er zo hygiënisch mogelijk aan toe. Ze proberen de koeien zo schoon mogelijk te houden op schone ligbedden met een lekkere laag schoon zaagsel. De koeien worden in de melkput ook nog schoongemaakt. Als de uier helemaal schoon is wordt de melkmachine aangesloten en deze registreert precies welke koe hoeveel melk geeft. Na 12 koeien wordt nogmaals de vloer onder de koeien gereinigd zodat elke nieuwe groep koeien weer in een zo schoon mogelijke omgeving binnen komen.

Rijkere smaak

Ter vergelijking met fabriekskaas waar gewerkt wordt met melk die drie dagen oud is en met melk die bij honderden verschillende boeren wordt opgehaald, wordt deze  melk voordat er kaas van wordt gemaakt eerst gepasteuriseerd en gestandaardiseerd. Dit houdt in dat alle bacteriën gedood worden en dat er uit de melk onder andere een gedeelte vet, lactose en eiwit wordt verwijderd. Zo heeft de melk en uiteindelijk ook de kaas elke dag dezelfde samenstelling en smaak. 

captein-3.jpg

Assortiment

811 Oude boerenkaas, 2 jaar

812 Overjarige boerenkaas, 4 jaar

813 Opleg boerenkaas, 2,5—3,5 jaar

Pas gebeurd en meer...

53.jpg

Nieuws: Wildseizoen

gastvrij-rotterdam-nieuwsbrief-580x400px.jpg

Nieuws: Maatwerk in vers

header-sashi.jpg

Kijkje achter de schermen bij: de Sashi beef ambassadeurs

header-excursie.jpg

Excursie: Wim Maes en Eurotoques