en
Menu

Van het seizoen: Volop kreeft verkrijgbaar

Na de Oosterschelde kreeft en Polderkreeft, zijn nu ook de canners weer verkrijgbaar. Kreeft verschijnt steeds meer op de menukaart. Dat komt onder andere door de toegankelijke prijs van de canners.

  • Het seizoen voor de Canadese canners duurt  tot half juli.
  • Het seizoen van de Oosterschelde kreeft loopt van eind maart t/m 15 juli.
  • Polderkreeft mag van september t/m november niet worden gevangen.  Maar is vooral in het voorjaar en de zomer goed verkrijgbaar.

Canners
Een Canner is een kleine Canadese kreeft die tussen de 275 en 350 gram weegt of zoals tegenwoordig wordt gehanteerd, minimaal 8,25 cm van oog tot einde van de kop. Er zijn in Canada tientallen vangstgebieden die gedurende verschillende periodes geopend zijn.  In het voorjaar zijn deze vangstgebieden gedurende een wisselende periode tegelijkertijd geopend.  De kwaliteit van de kreeft, de vangtechniek en de zorg die aan het product besteed wordt, verschillen per district. Kennis van de situatie ter plekke is daarom van groot belang. Onze Canadese kreeft wordt met kreeftenkorven gevangen. Na de vangst worden de kreeften per vliegtuig naar Europa gevlogen. 36 uur na de vangst komen de kreeften aan en worden ze na transport direct verwaterd en kunnen ze tot rust komen. Dit is een erg belangrijk proces, aangezien een kreeft (indien deze opgesloten zit) last heeft van stress. Hij houdt dan al zijn afvalstoffen binnen.

Oosterscheldekreeft
De Oosterschelde kreeft is een ondersoort van de Europese kreeft. De vangst van Oosterschelde kreeft  is aan strenge regels gebonden. Zo dienen de kreeften minimaal 24 cm. te zijn en vrouwtjes met eitjes weer terug gezet te worden. Oosterschelde kreeft  onderscheid zich door wat steviger vlees en fijnere smaak.

Polderkreeft
Deze rivierkreeften uit onze Hollandse binnenwateren zijn voornamelijk Amerikaanse exoten. Ze doen het hier zo goed dat in Zuid-Hollandse en Utrechtse sloten en rivieren sprake is van een ware plaag. Door deze kreeftjes voldoende weg te vangen worden niet alleen inheemse soorten beschermd maar o.a. ook landbouwgrond en dijken.
Gelukkig zijn ze ook nog eens lekker en dat is dan een 2e goede reden om ze op de menukaart te zetten!
De kreeftjes zijn momenteel bijzonder actief. Wij krijgen levende aanvoer uit het Groene Hart en uit de Alblasserwaard. Ze zijn gespoeld en geborsteld en worden door ons in aparte homaria bewaard.

Pas gebeurd en meer...

cresperience-template-2.jpg

Nieuws: Uitnodiging cressperience

zeeduivel-kop.jpg

Van het seizoen: Ode aan de zeeduivel

koppert-cress.jpg

Vlog: Bij Koppert Cress

restaurant-leen-explore-utrecht-4.jpg

Kijkje achter de schermen bij: restaurant LE:EN