en
Menu

Van het seizoen: Zomerwild op de kaart

Het traditionele wildseizoen start op 15 oktober, dan is de jacht op de meest bejaagbare Nederlandse wildsoorten als haas en fazant toegestaan. Echter wild kan het hele jaar door gegeten worden: eend, duif, ree, hert en zwijn mogen in andere seizoenen geschoten worden. In de zomer kun je genieten van reebok, eend en houtduif.

Ree

Ree behoort tot grofwild, het grootste wild in Nederland, niet te verwarren met een hert die minstens twee keer zo groot is. Van half januari tot half maart is de jacht op reegeiten en reekalveren geopend. De keuze voor deze timing heeft een praktische reden: de reegeiten hebben geen jongen meer die afhankelijk zijn. Van half mei tot half september worden de reebokken geschoten, in die periode hebben de reebokken de groep verlaten en hun eigen weg gekozen.

Een ree is heel kieskeurig op wat ze eet, bij voorkeur knoppen en jonge blaadjes van loofbomen en kruiden. Vandaar de kruidige, zachte smaak van het vlees. In combinatie met de malse, sappige en kortdradige structuur is ree een bijzonder toegankelijk stukje wild.

 

Wilde eend

15 augustus start de jacht op de wilde eenden. Als waterrijk land is dit één van de wildsoorten waar Nederland genoeg aanbod van heeft en het is daarmee een gegarandeerd regionaal product.

Echt wild scharrelt zelf zijn kostje bij elkaar. Door de royale aanwezigheid van voedsel zijn de jonge eenden nu al vroeg mooi vol. Ook zijn de eenden in grote getalen aanwezig.

 

Wilde eend bereiden

Jonge wilde eenden zijn mals en bevatten bijna geen vet. Met vel bereiden is zeker aan te bevelen. Een hele eend weegt ongeveer 750 gram en is voldoende voor twee personen. Een enkele filet is geschikt als tussengerecht. De kleine boutjes worden doorgaans apart (langer) bereid en de filet wordt op het karkas gegaard.

eend-2.jpg

Roodpootpatrijs per 1 september

Roodpootpatrijs wordt ook wel Franse patrijs genoemd en komt oorspronkelijk uit zuidwest Europa. Inmiddels komt deze vogel in grote hoeveelheden voor in Groot-Brittannië, waar hij naartoe is gehaald voor de jacht. Zijn soortgenoot de grijze (wilde) patrijs ofwel Engelse patrijs is namelijk sterk afgenomen in aantal; ook een reden voor het jachtverbod in Nederland op deze wilde patrijs. De smaak van roodpootpatrijs is erg toegankelijk en lijkt wat op die van fazant.

 

Verse houtduif  vanaf  half juli

Samen met wild konijn en wilde gans mag houtduif als schadelijk wild het gehele jaar worden bejaagd. Toch is er vooral vanaf half juli pas royaal aanvoer van wilde duiven. De velden staan dan vol met graan en tarwe, grote groepen duiven strijken daar neer en veroorzaken juist dan schade aan de oogst.

 

Er zijn veel wilde duiven, vooral ook weer na de afgelopen zachte winter. Sinds 2012 is er echter toch een tekort op de handelsmarkt. De Belgen en Fransen zijn namelijk dol op deze beestjes en kopen alles op. Voor inspiratie voor bereidingen kun je dan ook goed terecht bij onze zuiderburen.

 

Zoals voor alle vederwild geldt ook voor de houtduif: hoe  jonger, hoe beter. Het donkere vlees van wilde duiven is compact, mals en heeft een meer uitgesproken smaak en geur dan dat van tamme duiven. Je kunt er in ieder geval een heerlijke bouillon van trekken.

 

 

Pas gebeurd en meer...

steak-dpb.jpeg

Nieuw: Dutch Prime Beef

19.jpg

Van het seizoen: Heb jij wild op het menu?

gf-tartu-web3.jpg

Inspiratie: Kazen voor het najaar

gastvrij-rotterdam-nieuwsbrief-580x400px.jpg

Nieuws: Inkoopwijsheden