en
Menu

Van het seizoen: Rabarber

Zie je de mooie grote rode stengels van de rabarber dan weet je dat het voorjaar echt losgebroken is!

Rood en groen

Rabarber wordt al ruim 5000 jaar verbouwd, de Chinezen zijn er als eerste mee begonnen. Het grote groene blad laten we links liggen, we eten alleen de stelen van de rabarber. Doorgaans zien we de rode stengels, maar er zijn ook rassen met groene, deze zijn wat zuurder. Schillen van de stengels is niet nodig en af te raden als je van de mooie rode kleur houdt: rode stengels die geschild worden zijn na het koken groen. Naarmate het seizoen vordert wordt rabarber steeds zuurder. Blijven proeven om te kijken of receptuur aangepast moet worden is dan ook verstandig.

In de keuken

Met zijn lichtzure smaak is rabarber een groente die goed past in de moderne keuken. Over het algemeen wordt rabarber gekookt, maar roosteren (op de BBQ) is ook een fijne toepassing. De groente is goed te verwerken in patisserie, denk aan vulling onder een crumbledeeg, in cakes of taarten. Verwerk rabarber eens in een chutney of maak hete bliksem met rabarber in plaats van appel.
Serveer rabarberlimonade als onderdeel van een alcoholvrij drankenarrangement. Rabarber combineert goed met aardbei, maar ook met kokos. Iets vettige vleessoorten als varkensvlees of een vettige vis als makreel doen het ook goed met rabarber.

Inspiratie; een salade met biet en geitenkaas

salade-rabarber.jpg

De rabarberstengels worden in schuine reepjes gesneden en gevacumeerd in een dressing van frambozenazijn, balsamico-azijn, arbequina-olijfolie, mosterd, peper en zout.

De biet wordt in spiralen gesneden. Laat onze geavanceerde snijmachine hiervoor het werk doen. Voor een mooie kleur kan je de rode en gele biet gebruiken en die vacumeren met een mengsel van arbequina-olijfolie, tijm, peterseliesteeltjes en grof zeezout. Het derde hoofdingrediënt is zachte geitenkaas.

De rabarber en biet vormen de basis van de salade, de stukjes geitenkaas worden er losjes overheen gestrooid. Afmaken met wat bietenblad, wat druppels dressing en gefrituurde bietenchips.

Pas gebeurd en meer...

christoffels-doperwten-munt-soep-bovenaf.jpg

Van het seizoen: Het voorjaar in met Christoffels

lam.jpg

Van het seizoen: Lamsvlees

steak-dpb.jpeg

Nieuw: Dutch Prime Beef

19.jpg

Van het seizoen: Heb jij wild op het menu?