Vis: Langzaam vissen met flyshooters

We noemen het weleens in onze nieuwsbrief: rode mul, schol of poon gevangen door flyshooters.

Flyshooten is een traditionele visserijtechniek die zijn oorsprong kent in Denemarken en IJsland.  Het is één van de meest duurzame manieren van vissen en levert prachtige mooie gave visjes op. Wat voor koks natuurlijk het belangrijkste voordeel is.

Voordelen van flyshooten

Andere voordelen zijn het lage brandstofverbruik, weinig tot geen verstoring van de zeebodem, geen ondermaatse vissen en ongewenste bijvangst, alleen grote, sterke vissen van uitstekende kwaliteit worden gevangen. Bovendien staan de vissers voor een goede verzorging en sortering van de vis aan boord. Dit heeft ook een positief effect op de houdbaarheid van de vis.

Flyshoot methode uitgelegd

Een flyshooter vist achter het schip met lijnen (zegentouwen), met daaraan een net. Tijdens het vissen worden de zegentouwen met het net naar het schip gehaald. De zegentouwen rollen over de bodem en veroorzaken lichte stofwolken, die de vissen opschrikken en ervoor zorgen dat ze voor de touwen blijven uitzwemmen. De sterke en grote vissen blijven voor de zegentouwen uitzwemmen en worden bij het naderen van het schip samengedreven naar de netopening. De kleine, ondermaatse vis ontsnapt. Het vissen met lijnen en met een lage snelheid zorgt voor een laag energieverbruik.

De flyshoot-visserij is alleen effectief bij voldoende daglicht, wanneer de vissen de zegentouwen kunnen waarnemen. De zomerdagen zijn voor de mannen daardoor lang en de dagen in de winter korter. Het gaat het best in vlakke, zanderige zeegebieden zonder obstakels zoals bepaalde delen van de Noordzee en in het Kanaal. 

Filmpje: flyshooten met zeevisbedrijf van Seters

Pas gebeurd en meer...

header-crop-2-def.jpg

Van het seizoen: Ode aan de griet

header-website-klein-save-the-date.jpg

Event: Save the Date!

header-overview-website.jpg

VLOG: Kazen van Captein uit Zoeterwoude

img-6327.jpg

Seizoen: Direct van het land