Seizoen: Vroege bodemcultuur mosselen, verse bramen en zomerse specials!

18-06-2025

De zomer laat zich dit jaar vroeg van z’n beste kant zien – en dat merken we ook aan onze producten. Van vroegrijpe mosselen tot stevige Hollandse bramen en zomerse kazen: het seizoen komt tot bloei. In deze blog nemen we je mee langs de eerste oogsten, mooie vleesselecties en culinaire inspiratie voor de chef.

Een vroeg seizoen: de bodemcultuurmosselen zijn er al!

Normaal gesproken moeten we tot eind juni of begin juli wachten, maar door het warme weer zijn de eerste bodemcultuurmosselen er dit jaar al vroeg. En goed nieuws: de kwaliteit is top. De vleesinhoud ligt al op 32-36% – een prachtige start van het seizoen.

Naast de bekende supermosselen zijn ook de Zeeuwse Extra en Jumbo weer beschikbaar. Vergeet ook je mosselgroenten niet voor een complete mise-en-place.

Van Haring tot Rode Poon

Vandaag wordt in Scheveningen het eerste vaatje Hollandse Nieuwe geveild. Daarmee is het haringseizoen officieel geopend. Uiteraard kun je bij ons terecht voor maatjesharing – schoon, vers en klaar om te serveren.

Ook klassiekers als rode poonfilet en tarbotine liggen weer op voorraad.

Dry Aged en zomerfavorieten

Op zoek naar karakter op het bord? Onze dry aged rundspecialiteiten zijn perfect voor zomerse menukaarten. Denk aan ribeye, entrecote of cote de boeuf, allemaal gerijpt voor een diepe, nootachtige smaak en sublieme textuur.

Gemak met karakter: confit, cacciatore & meer

Liever snel én smaakvol? Onze klassiekers van Christoffels zijn van zeer hoge kwaliteit en sous vide gegaard om jou meer tijd te geven voor creativiteit. Denk aan geconfijte eendenbout of parelhoenpootjes. Voor personeel zijn er de vriendelijke geprijsde bolognesesaus voor een lekkere pasta of een malse kip cacciatore. Stuk voor stuk geschikt voor snelle service én hoge waardering aan tafel.

AGF: van lavendel tot radicchio

Dankzij de zon zien we een mooie kwaliteit kruiden en starten zowel Nederland als Frankrijk met de vroege aardappeloogst. Denk aan Charlotte en Roseval.

Vanuit De Waog ontvangen we daarnaast een prachtige mix van onder andere paarse koolrabi, cavolo nero, snijbiet en bossjalotten. Ook een nieuwe pallet uit Parijs is onderweg – informeer bij onze groenteboeren!

Let op: telers zien een forse toename van bladluis in sla. Door minder beschikbare bestrijdingsmiddelen lopen kroppen meer risico op aantasting.

Hollandse bramen op hun best

De Chester Thornless bramen zijn er weer. Stevig, sappig, vol van smaak – en helemaal stekelloos. Perfect voor dessert, ontbijt of patisserie.

Verder zijn er volop verse tomaten, aardappelen, krieltjes en uiensoorten beschikbaar, samen met onze vertrouwde frites.

Zomerse zuivel: kracht en karakter

Onze kaasselectie voor deze zomer staat vol smaakvolle toppers. Binnenkort volgt een overzichtelijke hand-out, maar we lichten er alvast twee uit:

  • Toma Piemontese DOP – een rauwmelkse, licht boterachtige harde kaas uit Noord-Italië

  • Rocbleu – een rijke blauwader uit de Auvergne, ook verrassend goed te combineren met… mosselen!

Chef-tip van Mathias Versluis: Mosselen met Rocbleu en mosselgroenten
Bekijk hieronder het recept

Recept: Mosselen met Rocbleu

Ingrediënten:

  • 2 kg mosselen

  • 500 g mosselgroenten

  • 300 g Rocbleu (of andere blauwschimmel)

  • 100 ml slagroom

  • 250 ml witte droge wijn

  • Klontje boter

  • Scheut olie

  • Zwarte peper

Bereiding:

  1. Fruit de mosselgroenten in olie, voeg de kaas en slagroom toe, laat op laag vuur smelten.

  2. Monteer met boter tot een gladde saus.

  3. Kook de mosselen kort in witte wijn met deksel op de pan.

  4. Als de schelpen openstaan: afgieten en mengen met de saus.

  5. Afmaken met peper – en genieten maar!