Van het seizoen: Zeeuwse bodemcultuur mosselen

Het mosselseizoen start doorgaans begin juli en is afhankelijk van de conditie van de mosselen. Pas als de mossel lekker vlezig is, kan het mosselseizoen worden geopend. Dit jaar is de oogst vroeg. De kwekers en handelaren zijn zeer tevreden met de smaak en kwaliteit van de Zeeuwse delicatesse. In juni sterkt de mossel zich weer aan na de voortplantingsperiode van april-mei. Het seizoen voor de Zeeuwse mossel loopt door tot april van het jaar daarop.

Zeeuwse mosselen

Er zijn wereldwijd meerdere soorten mosselen, maar geen mossel is zo geliefd als de Zeeuwse (blauwe) mossel. Door zijn kenmerkende smaak, het verblijf in de Oosterschelde en de unieke wijze van verwerken, heeft de Zeeuwse mossel wereldwijd faam verkregen. 

Bodemcultuur

Wanneer men het over mosselen heeft, gaat het doorgaans over “bodemcultuur”. Het zaad van de mosselen wordt uitgezet op percelen op zee. Zodra de mosselen volgroeid zijn, schept een mosselkor ze van de bodem. In ons assortiment hebben we vijf sorteringen. Meest gangbaar zijn de “Jumbo’s’” en de “Supers”.

Hangcultuur

Een tweede kweekmethode is de hangcultuur. Het zaad van de mosselen wordt in netten aan palen opgehangen. Ze groeien sneller dan bodemcultuur mosselen en hebben daardoor dunnere schelpen. Hierdoor is de mossel wel kwetsbaarder. Ze zijn tevens zoeter van smaak dan mosselen van de bodem. Dit komt omdat het water aan de oppervlakte minder zout is. Het seizoen van de hangcultuur is van begin juni tot half oktober

Open en dichte mosselen

Als de mosselen net uit hun (lekvrije) verpakking komen, staan ze allemaal een beetje open. Niet weggooien, want dit komt door de verpakking. Door de beschermde omgeving die de verpakking biedt, ontspant de mossel zich en opent hij zich. Houd de open mossel met de bolle kant aan de onderzijde onder koud water en tik de schelp tegen de rand van het aanrecht. Even wachten en na enkele tellen sluit de schelp zich. Mosselen waarvan de schelp stuk of beschadigd is, kun je het beste meteen weggooien. Mosselen die na het koken dicht blijven, kun je meestal gewoon eten. Deze mosselen hebben een wat sterkere sluitspier, waardoor de schelp stevig dicht blijft. Open dichte mosselen voorzichtig met een mesje. Meestal bevatten deze mosselen prima vlees, maar heel af en toe gaat het om een slikmossel, een mossel die zich heeft volgezogen met zand. Niet boven de mosselpan openen dus!

D 'r' in de maand of niet

Veel mensen denken nog steeds dat mosselen alleen in de maanden met een r in de naam verkrijgbaar zijn, dit is een hardnekkige fabel. Vroeger was dit wel zo. Dit had alles met houdbaarheid te maken. Maar sinds gekoeld vervoer beschikbaar is, zijn mosselen van juli tot april verkrijgbaar. Een gesloten koelketen van de verwerking tot aan de winkel garandeert een vers product met optimale smaak. Zo blijven er negen maanden per jaar altijd mooie Zeeuwse mosselen. Nog beter is de stelregel aan te houden van de ‘r’ in het seizoen: mosselen zijn er in de zomer, herfst en winter, en doorgaans niet in de lente.

Pas gebeurd en meer...

lam.jpg

Van het seizoen: Lamsvlees

steak-dpb.jpeg

Nieuw: Dutch Prime Beef

19.jpg

Van het seizoen: Heb jij wild op het menu?

gf-tartu-web3.jpg

Inspiratie: Kazen voor het najaar