Van het seizoen: AGF in maart

Langzaam gaan we over van de winter naar de lente en daarmee is de tijd van jonge verse producten aangebroken, vaak al uit Holland. Verse tuinbonen en doperwten komen de eerste weken nog uit Marokko en Spanje, maar uit de Hollande kassen zijn op dit moment al producten als andijvie, spinazie, rode trosbessen en asperges verkrijgbaar. Langzaam begint ook de aanvoer van Hollandse paprika, komkommer, aubergines en courgettes op gang te komen.

Verse sojabonen
Met hun mooie felgroene kleur spatten ze van het bord af, deze smaakvolle boontjes die opgesloten zitten in de onrijpe peulvruchten van de sojaplant. De sojaboon, ook wel edamame genoemd, is een teer, maar veelzijdig product. Goed te gebruiken in groentegarnituren, bij Aziatische gerechten, door salades, gepureerd als dip, of met wat zout als borrelhapje. De verse boontjes zijn zowel leverbaar in de peul als gedopt. Ook diepgevroren geheel gepeld verkrijgbaar, dus direct te verwerken.

Andijvie
Een prachtige Hollandse bladgroente om trots op te zijn. Nu nog uit de kas, straks van de koude grond. Deze Hollandse andijvie is malser en fijner dan de Spaanse en is zowel rauw als gekookt of gewokt goed te verwerken in stampotten, ovenschotels, salades en in wraps. In veel gevallen is sla goed te vervangen door rauwe andijvie, varieer er eens mee.

Raapsteel
Raapsteel is het jonge loof van de meiknol. De tere knapperige blaadjes smaken licht bitter met een hint van mosterd. Raapsteel is het frisse begin van de lente en smaakt rauw goed in een voorjaarssalade of in een aardappelstampotje. Maar ook warm, licht gestoofd met roomboter, is raapsteel een smaakvol garnituur bij een visgerecht.

Lambada aardbei
De kegelvormige Lambada is de eerste Hollandse (kas)aardbei van het seizoen en een echt primeurproduct. De smaak is heerlijk zoet, de kleur mooi egaal rood en de geur is zoals een aardbei hoort te ruiken. De Lambada is een van de meest smakelijke aardbeienrassen. De aanvoer is nu nog wat mondjesmaat, maar zal de komende tijd toenemen, terwijl de prijs zal dalen. Bekijk hier meer informatie over de Lambada.

Bergamot citroen
De bergamot citroen is een kleine zure citrusvrucht, die waarschijnlijk een kruising is tussen een limoensoort en een zure sinaasappel. De olie van de schil van de onrijpe bergamot wordt onder meer gebruikt als smaakstof in earl grey thee. De bergamot kent in de keuken dezelfde toepassingen als citroen, maar door bergamot te gebruiken kun je een extra verrassende en geurende toets aan gerechten geven. Marmelades, limonades, ijs(thee), madeleines en andere patisserie krijgen er een onderscheidende smaak en geur mee.

Paarse ridderzwam
De paarse ridderzwam dankt zijn naam aan de paarse kleur van de steel, de hoed is crèmekleurig. Deze zwam moet altijd verhit worden, rauw eten wordt afgeraden. Na verhitting blijft de paarse kleur grotendeels behouden, zodat u een decoratief zwammetje kunt serveren. De smaak van deze gekweekte paddenstoel is krachtig en enigszins pittig en het vlees van de steel vrij stevig. Tijdens het bakken laat de zwam weinig vocht los.
De paarse ridderzwam doet het goed als garnituur bij vis, vlees en wild. Ook in een paddenstoeltaartje of terrine van paddenstoelen en in vegetarische en veganistische gerechten komt deze kleurige zwam goed tot zijn recht.

Ratte aardappel
Dit Franse vastkokende aardappelras heeft een mooie gladde schil en geel-blank vruchtvlees met een nootachtige smaak. Uitstekend geschikt om gekookt in salades te verwerken, te grillen, te roosteren en om rösti mee te maken.

Pas gebeurd en meer...

53.jpg

Nieuws: Wildseizoen

gastvrij-rotterdam-nieuwsbrief-580x400px.jpg

Nieuws: Maatwerk in vers

header-sashi.jpg

Kijkje achter de schermen bij: de Sashi beef ambassadeurs

header-excursie.jpg

Excursie: Wim Maes en Eurotoques