
Het Hollandse seizoen begint los te barsten. We ruilen producten uit de mediterrane landen steeds meer in voor Hollandse, deels al van de volle grond. Zo zijn er volop witte en groene asperges en Hollandse aardbeien. Verder zijn producten als sla, paprika, tomaat, courgette en aubergine gunstig geprijsd doordat de aanvoer goed op gang gekomen is.
De komende maanden wordt er weer volop buiten gekookt. Speciaal voor de barbecue ontwikkelden we vers gesneden fruit, zoals ananasschijven en ananas op stick. Gemaakt van Ananas Sweet, een topproduct dat heerlijk zoet is en mooi karamelliseert op de BBQ. Lekker en gezond en makkelijk te bereiden.
Tip: Besmeer de ananas vóór het grillen met een marinade van citroenolie en honing voor een extra smaakdimensie en een mooie kleur.
Ook onze verse fruitsalades zijn heel geschikt als bijgerecht voor bij de BBQ. Verkrijgbaar met diverse fruitvariaties in verpakkingen van 150 gram tot 3 kilo of desgewenst op maat. Op bestelling gesneden, dus supervers. Bekijk hier de flyer met ons assortiment vers gesneden fruit.
Het is fijn werken met deze tomaat die een weelderige zoete smaak heeft. Honingtomaat is onbewerkt al een delicatesse, verwarmd levert hij intense en smaakvolle resultaten op. Tomatenpuree, tomatensauzen, tomatenketchup en chutney krijgen een nieuwe dimensie met de honingtomaat. Ook op de grill en barbecue doet deze stevige tomaat het goed. De honingtomaat is op dit moment ook nog eens mooi geprijsd.
De nieuwe oogst Hollandse zomerpostelein is binnen! Een ondergewaardeerde groente, die we graag in het zonnetje zetten Zomerpostelein is fijner dan winterpostelein en smaakt lekker fris-zuur en licht pittig. De mooie en smaakvolle frisgroene blaadjes lenen zich uitstekend voor (blad)salades, voorjaars- of zomerstamppotjes, soepen en bordgarnituren. Met zomerpostelein kun je je onderscheiden, probeer dit mooie Hollandse product eens.
Na de periode van de kasrabarber, schakelen we langzaam over naar rabarber van de koude grond. De koude grond rabarber is wat lichter van kleur en smaakt wat zuurder en frisser. Op dit moment is rabarber aantrekkelijk geprijsd. Rabarber is gezond en heel veelzijdig in de keuken. Naast verwerken in compotes, jams en taarten kan rabarber heel goed in desserts verwerkt worden. Maak er eens ijs, sorbet, crème of macarons van. Rabarbersap vormt een smaakvol onderdeel van een (alcoholvrije) cocktail.
Rabarber is eenvoudig te bereiden. De grote bladeren worden niet gebruikt, die zijn giftig. Snij de schoongemaakte stelen in stukken en kook ze in weinig water. De rabarber is gaar als de stukken uit elkaar vallen. Afhankelijk van de verdere verwerking wordt suiker of een andere (natuurlijke) zoetstof als ahornsiroop of honing toegevoegd. De stengels kunnen ook rauw gegeten worden.
Rabarber-weetje: de stelen van de roze/rode rabarber hoeven niet geschild te worden. Nog een reden om niet te schillen: bij schillen wordt de gekookte rabarber groen.
Naast de vertrouwde paarse aubergine, zijn er specials als witte en gestreepte en bolvormige groene aubergines. Het aanbod van (Hollandse) aubergines neemt in mei toe en de prijs zakt. Reden temeer om deze dankbare groente wat vaker in te zetten.
Aubergine heeft een neutrale smaak en kan daardoor met veel andere ingrediënten worden gecombineerd.
Aubergine laat zich goed grillen, poffen of vullen, bijvoorbeeld met gehakt of een mix van het vruchtvlees, kruiden en walnoten. Verras eens met baba ganoush, een gerecht uit het voormalige Ottomaanse Rijk: geroosterde of gegrilde aubergine wordt gepureerd en gemengd met olijfolie, citroensap, knoflook, tahin (sesampasta) zout, peper, komijn en kruiden als tijm en peterselie. Het resultaat is een smaakvolle spread die koud gegeten wordt met (pita)brood als lunchgerecht of borrelhapje.
De Nicola herkennen we aan de langovale vorm met de lichtgele schil. De nieuwe oogst levert aardappelen met een dun blank schilletje dat je er - de komende tijd - aan kunt laten zitten. Dit vastkokende ras heeft een volle smaak en een stevige textuur die heel blijft tijdens het koken. De Nicola is een allrounder, hij laat zich prima frituren, bakken en koken en is geschikt om te verwerken in salades.
Nicola-tip: bewaar nieuwe oogst Nicola altijd in het donker met een doek erover. In het licht bewaard wordt de aardappel groen.
Mousserons, of weidekringzwammen, zijn kleine wilde paddenstoelen met een witte steel en bruingele hoed met ver uit elkaar staande lamellen. Ze hebben een aromatische volle smaak. De tere paddenstoeltjes hoeven maar kort in de pan. Even licht aanbakken en ze zijn op hun best als het gaat om een warme toepassing. Serveer ze bij vis of in een salade met zomerpostelein. Mousserons kunnen goed gedroogd worden, het aroma wordt dan nog intenser.
Bekijk hier welke groenten, fruit en aardappelen nog meer goed verkrijgbaar zijn in mei.