en
Menu

Van het seizoen: Ode aan de sardine

Giuseppe Lo Presti van La Pizza in Rotterdam brengt een ode aan de sardine die hij verwerkt in een Siciliaanse ragout geserveerd met linguine.

Sardine: van blik tot geroosterd

De sardine is een haringachtige en is vernoemd naar het eiland Sardinië, waar in vroeger tijden veel sardines voorkwamen. Dit familielid van de haring, ansjovis en sprot werd en wordt nog steeds veel ingeblikt. Maar ook vers is deze vis, die 25 centimeter lang kan worden, heerlijk om je gasten mee te verrassen. Op dit moment leveren we sardines (pilchards) uit de Hollandse zeewateren die MSC-gecertificeerd zijn, dus alle reden om dit heerlijke visje van dichtbij op de kaart te zetten.

Sardines in de keuken

Sardines zitten boordevol gezonde voedingsstoffen en zijn een goede bron van Omega-3 vetzuren. De smaak heeft wat weg van haring en de vis heeft stevig visvlees. De sardine laat zich goed grillen, roosteren en frituren. Geroosterd met alleen een beetje zout en citrussap levert een eerlijk en puur gerecht op.
De vis laat zich ook goed marineren in wat zachte azijn met olijfolie, kruiderij, knoflook, peper en zout, waarna hij in de oven of op de grill verder bereid kan worden. Zowel verse sardines als die uit blik kunnen goed verwerkt worden in salades, bij pasta of op een pizza. Net als ansjovis laat sardine zich goed uitsmelten.

giuseppe-met-gerecht-klein.jpg

Giuseppe Lo Presti, restaurant La Pizza in Rotterdam

De 30-jarige Giuseppe Lo Presti heeft zijn roots op het Italiaanse eiland Sicilië. In Australië werd hij verliefd op een Nederlandse en het geplande weekend om haar in Nederland te bezoeken beviel zo goed dat hij nooit meer is weggegaan. Sinds 7 jaar werkt Giuseppe bij La Pizza, eerst in de vestiging in het Scheepvaartkwartier, daarna zette hij als chef de (tweede) vestiging in Rotterdam Noord op, waarvan hij inmiddels mede-eigenaar is. La Pizza is een begrip in Rotterdam en staat bekend om zijn goede antipasti, pizza’s en pasta’s.

Laten fileren spaart tijd

Giuseppe werkt graag met verse sardines. “Sardines zijn een relatief simpel en eerlijk product en hebben veel smaak. Ik laat mijn sardines gefileerd leveren door Driessen, dat doen ze heel goed en het bespaart me veel tijd. Driessen is al jaren een van mijn vaste leveranciers. Ik heb een goed contact met de visafdeling, het serviceniveau is hoog en ik bezoek regelmatig een workshop van de Driessen VersAcademie.”

Sarde a beccafico

Naast het gerecht dat Giuseppe voor ons koos, bereidt hij regelmatig een andere Siciliaanse specialiteit met sardines: sarde a beccafico. Giuseppe: “Dit is een gerecht van met azijn gemarineerde sardines die gevuld worden met een mengsel van kaas, knoflook, pijnboompitten, peterselie, rozijnen en paneermeel en die daarna voorzien van een korstje van broodkruim gefrituurd worden.”

1.jpg

Pasta met ragout van sardines

Giuseppe maakt voor ons een typische Siciliaanse specialiteit van linguinepasta met een ragout van sardines overstrooid met gekruid broodkruim. De ragout wordt gemaakt door knoflook in olijfolie te bakken en daar pijnboompitten, rozijnen, tomaten, wat venkelbrons en witte wijn aan toe te voegen. De gefileerde sardines worden in de saus gelegd om in de saus te smelten. Linguine wordt gekookt in water, waaraan wat zout en venkelbrons is toegevoegd. Het geroosterde brood wordt fijngemalen en gebakken in olijfolie, waarna ansjovis en kruiden als peterselie worden toegevoegd. Het gerecht wordt opgemaakt door de pasta door de ragout te halen, op het bord te dresseren en te bestrooien met het broodkruim en wat verse kruiden.

Pas gebeurd en meer...

steak-dpb.jpeg

Nieuw: Dutch Prime Beef

19.jpg

Van het seizoen: Heb jij wild op het menu?

gf-tartu-web3.jpg

Inspiratie: Kazen voor het najaar

gastvrij-rotterdam-nieuwsbrief-580x400px.jpg

Nieuws: Inkoopwijsheden