1 mei 2023

Van het seizoen: Raapstelen

De tijd van jonge verse producten is aangebroken. Eén van die heerlijke verse Hollandse producten is raapsteel, het malse jonge blad van de meiknol. De tere knapperige blaadjes smaken licht bitter met een hint van mosterd.

Blad van de meiknol

Eerst maar even naar de knol waar de raapsteel aan groeit. Deze knol noemen we meiknol, meiraap en knolraap. De knol werd al door de Romeinen en de Oude Grieken geteeld. Bij ons is ie minder bekend, maar in Duitsland en Frankrijk is hij populair en kom je hem ook in restaurants regelmatig tegen. Met zijn roze-rode blosjes is de meiknol een leuke verschijning en net als zijn blaadjes veelzijdig toepasbaar in de keuken. Raapsteel doet het goed in de gezonde keuken. Het bevat slechts 17 kilocalorieën per 100 gram en zit vol met bètacaroteen, foliumzuur en andere antioxidanten. Verder is de groente rijk aan sporenelementen als ijzer en calcium.

In de keuken

Rauwe raapsteel is heerlijk in een voorjaarssalade of in een aardappelstampotje. Ook combineert hij goed met zalm en avocado. Warm, licht gestoofd met roomboter, vormt raapsteel een smaakvol garnituur bij een visgerecht. Hij leent zich ook voor een mooie groene soep en is heerlijk door pasta met ansjovis, peper, olijfolie en lardo di Colonnata of ander spek. Voor alle warme bereidingen met raapsteel geldt dat ze heel kort moeten zijn.
Wat inspiratie
Een gerecht van raapsteel met jonge geitenkaas. Maak een ravioli van raapsteel die je vult met jonge geitenkaas. De ravioli ligt op een flan van geitenyoghurt met bouillon van venkel en daarbij komt zoetzure biet, venkel en meiknol en een coulis van raapsteel. Wat verse raapsteel bovenop maakt het gerecht af.