De tijd van jonge verse producten is aangebroken. Eén van die heerlijke verse Hollandse producten is raapsteel, het malse jonge blad van de meiknol. De tere knapperige blaadjes smaken licht bitter met een hint van mosterd.
Blad van de meiknol
Eerst maar even naar de knol waar de raapsteel aan groeit. Deze knol noemen we meiknol, meiraap en knolraap. De knol werd al door de Romeinen en de Oude Grieken geteeld. Bij ons is ie minder bekend, maar in Duitsland en Frankrijk is hij populair en kom je hem ook in restaurants regelmatig tegen. Met zijn roze-rode blosjes is de meiknol een leuke verschijning en net als zijn blaadjes veelzijdig toepasbaar in de keuken. Raapsteel doet het goed in de gezonde keuken. Het bevat slechts 17 kilocalorieën per 100 gram en zit vol met bètacaroteen, foliumzuur en andere antioxidanten. Verder is de groente rijk aan sporenelementen als ijzer en calcium.
In de keuken